burgemeester zoetermeer

Zoetermeer een van grootste stijgers besmettingen: ‘We moeten dit met z’n allen doen’, roept burgemeester op

Over de nieuwe coronamaatregelen die vanavond ingaan, is burgemeester Michel Bezuijen duidelijk: ,,Dit komt gigantisch hard aan.” 

Tegelijk laat burgemeester Bezuijen er ook geen misverstand over bestaan: de nieuwe coronamaatregelen die vandaag ingaan zijn keihard nodig. De besmettingen in Zoetermeer lopen enorm op. In de regio zit Zoetermeer zelfs in de kopgroep waar de aantallen het hardst stijgen. ,,Het komt gigantisch hard aan bij iedereen, want ons maatschappelijke, sociale en economische leven komt voor een groot deel weer stil te liggen. Dat hadden we niet verwacht en gehoopt, maar het is toch gebeurd en dat is heel pijnlijk”, zegt hij. 

Wethouder Jan Iedema spreekt van ‘opnieuw een dreun voor de economie’: ,,En met name voor de zelfstandige ondernemers. We denken dan meteen aan de horeca, maar ook aan de entertainmentbranche, de reisbranche en alle verzorgende beroepen eromheen. De klap die gevallen is in het voorjaar is men nog lang niet te boven. Ik denk dat een heleboel ondernemers zich gisterenavond rot geschrokken zijn en zich afvragen hoe ze nu verder moeten.”  

Fors

Maar de getallen liegen er niet om. Momenteel is volgens cijfers van de GGD sinds het uitbreken van de pandemie bij 1419 Zoetermeerders vastgesteld dat ze met corona zijn besmet. 62 Zoetermeerders zijn daardoor in het ziekenhuis beland. Sinds het begin van de pandemie overleden 14 Zoetermeerders aan het virus. Vorige week kwamen er volgens de GGD maar liefst 357 nieuwe besmettingen in Zoetermeer bij. ,,Het is een zorgelijke ontwikkeling. Als ik kijk naar de gezondheidszorg, is veertig procent van de reguliere zorg in de regio afgeschaald, dat is echt fors, dat zijn geen hoopgevende berichten”, vervolgt Bezuijen. 

Dat Zoetermeer een van de grootste stijgers in de regio is, vindt hij pijnlijk om te constateren. ,,Het doet niet alleen zeer als wordt vastgesteld dat je het hebt, maar ook dat mensen als gevolg ervan overlijden”, stelt hij onomwonden vast. Waar het aan ligt dat de aantallen in Zoetermeer zo fors pieken, is bij de gemeente niet bekend, maar, vertelt Bezuijen: ,,Ik ben nu anderhalve week burgemeester van Zoetermeer en ik zie dat iedereen heel hard zijn best doet om het virus te bestrijden. Helaas is het nog niet genoeg geweest. Pijnlijk, want nu moeten we met zijn allen weer een paar stappen terug.” 

Essentieel

Daarom is het volgens Bezuijen zo enorm belangrijk dat alle Zoetermeerders zich aan de nieuwe regels houden: ,,Dat is echt essentieel, want als we dat niet doen en we over vier weken nog steeds geen daling zien of in elk geval een stabilisatie, moeten er verdergaande maatregelen genomen worden. Dan kom je terecht in een volledige stilstand van de maatschappij. Dat is nu nog niet helemaal het geval. Het onderwijs mag bijvoorbeeld door. Ik doe een oproep aan alle Zoetermeerders om het de komende weken met zijn allen te doen.” 

Iedema sluit zich daarbij aan. Hij vraagt de Zoetermeerders om de plaatselijke ondernemers te steunen, wat heel eenvoudig kan: ,,Er liggen twee dingen het meest voor de hand. Houd je ontzettend goed aan de regels, want hoe eerder we het virus onder de duim krijgen, hoe meer ruimte we kunnen geven. En koop zoveel mogelijk lokaal waar het kan. Doe dat gespreid en help elkaar zo letterlijk de winter door.” 

BRON: AD

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *